NMa: geef alle makelaars dezelfde behandeling op Funda

Alle makelaars moeten dezelfde behandeling krijgen op Funda, de grootste woningsite van Nederland. Hiervoor pleit de NMa in de marktscan over de concurrentie op de makelaarsmarkt in Nederland. Funda is grotendeels in handen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Op Funda krijgen makelaars die lid zijn van de NVM een voorkeursbehandeling. Zo staat het woningaanbod van NVM-makelaars altijd hoger in de zoeklijsten van Funda dan woningen van niet-NVM-makelaars. Omdat potentiële huizenkopers vooral zoeken binnen het woningaanbod met een hoge positie op de zoeklijsten van Funda, vinden veel huizenverkopers een hoge positie in de zoeklijsten belangrijk. Daardoor lopen niet-NVM-makelaars klanten mis. Daarnaast betalen niet-NVM-makelaars een hoger tarief om hun woningen met uitgebreide informatie op Funda te plaatsen.

Verder blijkt dat de concurrentie tussen woningsites en makelaars beperkt blijft door de eigendomsrelatie tussen de NVM en Funda. Makelaars hebben immers geen belang bij ontwikkelingen door woningsites die ten koste gaan van hun eigen inkomsten. Zo moeten huizenverkopers altijd een makelaar inschakelen om hun woning op Funda te plaatsen, terwijl veel andere woningsites huizenverkopers zonder makelaar toelaten. Daarnaast verwacht de NMa dat woningsites bepaalde taken van de makelaar gaan vervullen, zoals online bezichtigingen. Dit geeft consumenten meer keuzemogelijkheden bij het (ver)kopen van een woning.

Consumenten kunnen besparen op makelaarskosten door makelaars met elkaar te vergelijken en te onderhandelen over diensten en tarieven. Veel consumenten vinden het vergelijken van makelaars moeilijk omdat er weinig openbare informatie is over prijs en kwaliteit van individuele makelaars.

Naar aanleiding van de marktscan vindt er overleg plaats tussen de NMa en de NVM over mogelijkheden om de concurrentie op de makelaarsmarkt te verbeteren en het voor de consument transparant maken van het totale woningaanbod op Funda.

Zie ook

Er zijn geen gerelateerde links bij dit artikel.
 • Voeg toe aan mijn selectie
  • Dit artikel
  • Dit hoofdstuk (45)
 • Print
  • Dit artikel
  • Dit hoofdstuk (45)
 • Deel
  • LinkedIn