Toezeggingen bevorderen concurrentie kunstveilingen

Wanneer een kunsthandelaar zelf niet in staat is een schilderij te kopen en daarom samen met andere handelaren biedt, dan zullen zij dit van tevoren melden bij de veilingmeester. Deze gedragslijn hebben vijf kunsthandelaren formeel toegezegd aan de NMa die een onderzoek was gestart naar mogelijke kartelvorming bij de veiling van schilderijen. Ook zullen handelaren zich onthouden van afstemming van individueel biedgedrag. Daarnaast wordt toegezegd niet meer onderling objecten te verhandelen na een veiling indien de aanvragers zelf als bieder of als onderdeel van een biedcombinatie geregistreerd waren voor het desbetreffende object.

De toezegging  ToezeggingBindende belofte aan de NMa  maakt de samenwerking tussen kunsthandelaren transparant en ontmoedigt strategisch samenwerken om een schilderij tegen een zo laag mogelijke prijs te bemachtigen. Daar heeft de verkoper van het schilderij baat bij doordat een betere prijs tot stand komt. Bovendien maakt de toezegging duidelijk wat wel en wat niet geoorloofd is. Dat geeft richting aan het handelen van alle bieders op veilingen.

Uit onderzoek van de NMa bleek dat kunsthandelaren in een aantal gevallen samenwerken bij aankopen op kunstveilingen. Afhankelijk van de omstandigheden kan hierdoor het aantal bieders op een veiling afnemen. Als het schilderij werd gekocht, dan werd het schilderij soms snel onderling verhandeld. De toegezegde gedragslijn geeft prikkels om tijdens de veiling zelfstandig en in onderlinge concurrentie te bieden indien een kunsthandelaar de wens heeft om een object zelfstandig te verkrijgen. Gezamenlijk aankopen op een veiling blijft met deze toezegging mogelijk. Gezamenlijk aankopen kan het aantal bieders op de veiling ook vergroten en daardoor bevorderlijk zijn voor de marktwerking.

De toezeggingen zijn inmiddels bindend verklaard. De NMa zal controleren of de handelaren zich aan de toezegging houden.

Zie ook

Er zijn geen gerelateerde links bij dit artikel.
 • Voeg toe aan mijn selectie
  • Dit artikel
  • Dit hoofdstuk (45)
 • Print
  • Dit artikel
  • Dit hoofdstuk (45)
 • Deel
  • LinkedIn